ارزیابی میزان مهار زیستی عامل بیماری آنتراکنوز توت‌فرنگی توسط دو سویه‌ی باکتری‌ اندوفیت
کد مقاله : 1042-2IPPC-FULL
نویسندگان
زهرا علی جانی *1، جهانشیر امینی2
1پژوهشگر
2هیئت علمی
چکیده مقاله
‌ گیاهچه‌های توت‌فرنگی (Fragaria × ananassa) از مزارع استان کردستان، جمع‌آوری و پس از جداسازی سویه-های باکتریایی، تاثیر ضد قارچی آن‌ها علیه قارچ عامل آنتراکنوز Colletotrichum nymphaeae در شرایط آزمایشگاه، درون شیشه و گلخانه ارزیابی گردید. شناسایی دو سویه‌ی باکتریایی با استفاده از ویژگی‌های بیوشیمیایی و آنالیز مولکولی ژن 16S rDNA انجام و در جنس Bacillus spp. قرار گرفتند. نتایج آزمون‌های بیوشیمیای لیپاز، اکسیداز و کاتالاز در هر دو سویه‌ مثبت ارزیابی شد. هر دو سویه توانایی تولید آنزیم‌های پروتئاز، کیتیناز و پکتیناز را داشته و قادر به هیدرولیز نشاسته و ژلاتین بودند. تولید سیدروفور، حلالیت فسفات، تثبیت ازت و تولید هورمون‌های جیبرلین و اسید ایندول استیک نیز در هر دو سویه مشاهده گردید. ویژگی‌های مهار زیستی دو سویه‌ی باکتریایی با استفاده از آزمون‌های کشت متقابل، تاثیر ترکیبات خارج سلولی بر روی رشد پرگنه و جوانه‌زنی اسپور قارچ بیمارگر و تاثیر ترکیبات فرّار بر رشد پرگنه قارچ بیمارگر بررسی شد. در آزمون کشت متقابل درصد بازدارندگی توسط سویه‌ی MarF66، %31/62 و سویه‌ی MarC16، %2/53 ارزیابی گردید. ترکیبات خارج سلولی هر دو سویه باعث کاهش معنی‌دار رشد پرگنه و جوانه‌زنی قارچ بیمارگر شدند که درصد بازدارندگی از رشد پرگنه‌ی قارچ بیمارگر توسط سویه‌‌ی MarF66، %04/58 و توسط سویه‌ی MarC16، %95/41 برآورد شد و هر دو سویه با درصد بازدارندگی (%2/82) اثر مشابهی بر جوانه‌زنی اسپور داشتند. ترکیبات فرّار هر دو سویه باعث کاهش معنی‌دار رشد پرگنه قارچ بیمارگر شده و درصد بازدارندگی توسط سویه‌ی MarF66، %09/11 و توسط سویه‌ی MarC16، %66/16 محاسبه گردید. در شرایط درون شیشه درصد بازدارندگی در سویه‌ی MarF66 %4/88 و در سویه‌ی MarC16 %05/71 ارزیابی شد. علاوه بر این، تاثیر هر دو سویه در شرایط گلخانه به دو روش اسپری و خیساندن خاک بررسی گردید و بیشترین درصد بازدارندگی در سویه‌ی MarF66 در روش خیساندن خاک (%4/94) و در سویه‌ی MarC16 در روش اسپری (%9/88) مشاهده شد.
کلیدواژه ها
ترکیبات ضدقارچی، ترکیبات فرار و غیر فرار، مهار زیستی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر